תת המודע של כל אחד מאיתנו הוא עולם מופלא, בו אמונות מתפקדות כעובדות לכל דבר.
באחת מסדנאות "Money Issues", אחת המשתתפות, שהיתה מאוד פעילה עד רגע מסויים, השתתקה לפתע. שאלתי אותה אם הכל בסדר והיא אמרה לי שכן, הכל בסדר. הנחתי לה לנפשה. ראיתי שמשהו עובר עליה, ולא ידעתי מה הוא אותו "משהו". עד שכמה ימים אחר כך היא התקשרה כדי לשתף.
מסתבר שמשפט שמשתתפת אחרת בסדנה אמרה, "הלירה הלבנה ליום השחור", הזכיר לה את ילדותה. היא גדלה במשפחה צנועה, על גבול העוני, עם הורים שהקפידו לחסוך כי "אי אפשר לדעת מה יקרה". לאחר מות אביה התגלה כי להורים יש חסכונות עצומים. אמא שלה, שחיה עוד מספר שנים אחרי אביה, המשיכה לחיות בצניעות באותה דירה קטנה ומיושנת ולהתקיים מהפנסיה הצנועה שלה, למרות שיכלה להרשות לעצמה חיים נוחים בהרבה.
ומה קרה בסדנה? היא הבינה שהיא חיה בדיוק כמו אמא שלה. מחשבת כל שקל, חוסכת ליום סגריר ונמנעת מכל הוצאה מיותרת.
רק כמה ימים קודם לכן היא שלחה לתיקון מחשב ישן ששבק. לא עלה בדעתה שאפשר לקנות מחשב חדש. או לצאת למסעדה טובה עם המשפחה, או לנסוע לוויקאנד זוגי בחו"ל, ככה סתם.
כל הוצאה בלתי צפויה היתה מכניסה אותה ללחץ, שמא המשכורת לא תספיק.
סיטואציה לא בלתי נפוצה וגם לא בלתי סבירה. אלא אם, כמו במקרה של האישה הזו, בבנק יש לה הרבה מאוד כסף…
בבית היא למדה לחסוך, לשים בצד את הלירה הלבנה ליום השחור. מעולם לא לימדו אותה שאפשר ליהנות מהכסף שיש, גם אם אין קטסטרופה. שזה מותר ואפילו רצוי.
ונחשו מה? היא גם גידלה כך את ילדיה.
"אם היית יודעת כמה פעמים הילדים שמעו ממני שאין לנו כסף ושאני לא יכולה לקנות להם את מה שהם רוצים…"
אי אפשר לדעת מה נמצא, כשנתחיל לחפור בנבכי תת המודע
מה שאני כל כך אוהבת בסדנאות "Money Issues", וגם בתהליכי "Money Issues" ב 1:1 בקליניקה, הוא שאי אפשר לדעת מה נמצא, כשנתחיל לחפור בנבכי תת המודע. זה תמיד תופס אותנו בהפתעה.
למרבה הצער, רובנו לא מגלים שם כספי חסכונות שהחבאנו בבנק, אלא את הסיבה לכך שאנחנו לא מצליחים לחסוך, או להרוויח באופן שתואם את מאמצינו.
אם רק הייתם יודעים כמה פעמים הייתי עדה לבעלי מקצוע שמגלים פתאום שהם מרחיקים לקוחות טובים, שרוצים לשלם תמורה ראויה והולמת. במקום, הם מעדיפים לעבוד בשביל סכום נמוך יותר, או בהתנדבות.
למה? חלקם בגלל דעה קדומה כלפי לקוחות כאלה (כגון "עשירים הם מושחתים"), חלקם בגלל דעה קדומה על עצמם ("אני לא ראויה להרוויח סכומים כאלה", למשל) וחלקם בגלל דעה קדומה על איך צריך להרוויח כסף ("צריך לעבוד קשה" הקלאסי) או על כסף בכלל ("הכסף משחית").
ויש עוד (הרבה, המון) אמונות מגבילות מהסוג הזה.
בעולם בו אמונות מתפקדות כעובדות, מציאות, אמת מוחלטת, אין לנו שום צורך לבחון אותן. להיפך, אנחנו ממשיכים להוכיח לעצמנו שאנחנו צודקים ולמצוא את האישורים הדרושים לכך, גם כשההוכחה הנגדית נמצאת לנגד עיננו כל הזמן.
למעשה, האמונה המגבילה היחידה בנושא כסף, שעדיין לא הצלחתי למצוא לה הוכחה נגדית היא שכסף לא צומח על העצים.
OK. אז כבר הבנתם שיש לכם אמונות מגבילות שקשורות לכסף.
מה עושים עם זה?
א. ראשית – מזהים.
מזהים את דפוס ההתנהגות ואת האמונה המגבילה שמפעילה את המנגנון הזה.
אנחנו קוראים לאמונות האלה אמונות מגבילות, מכיוון שהן, ובכן, מגבילות. מגבילות את המחשבה ומצמצמות את טווח האפשרויות שלנו בכך שהן מכריחות אותנו לחשוב, להרגיש ולפעול רק בדרך מסויימת, למרות שיש עוד אופציות.
ב. אחרי שזיהינו – מנקים.
אין שום סיבה להחזיק באמונה שלא משרתת אותנו. העובדה שההורים שלנו, בני הזוג או הסביבה מחזיקים באמונות דומות עדיין לא הופכת אותן לעובדות. כל מה שאנחנו צריכים זו הוכחה אחת שאפשר אחרת, שיש עוד דרך, או דרכים. וברגע שפוקחים את העיניים, העולם מספק לנו הרבה מאוד הוכחות.
ג. ואחרי שניקינו – לבחור.
לבחור אמונות חדשות ולהתאמן עליהן. האמונות הישנות נשתלו בתת המודע שלנו בלי שבחרנו אותן. הן בסך הכל מחשבות שהתאמנו עליהן הרבה מאוד זמן, כמו תוכנה מיושנת ששכחנו לעדכן. כשנבחר אמונות חדשות ונתרגל אותן, בהתחלה זה עשוי להיות מוזר, בדיוק כמו גרסת תוכנה חדשה.
איך עוברים את זה? מתאמנים. practice practice practice .
כמו שאומרים אצלנו ב NLP – חזרתיות היא אם כל מיומנות.
* * * * *
מחפשים כלים מעשיים לזיהוי, ניקוי והחלפת אמונות?
מוזמנים לסדנת "בוקר של השראה: Money Issues".
אה, ומי שמוצא עץ שמצמיח כסף, בבקשה לשלוח לי תמונה.
2 תגובות
הקישור לסדנא לא עובד..
הי,
תודה שהסבת את תשומת ליבי.
תנסי עכשיו, אמור להיות בסדר.